Personlig utvikling

Tanken bak personlig utvikling

Taekwondo er en kampkunst som utvikler høflighet, ærlighet, selvkontroll, standheftighet og ukuelig ånd. Dette blir lært i treningshallen, men blir veldig ofte tatt med videre ut fra treningshallen og blir en del av livet til Taekwondo utøveren. Utøveren bygger styrke og lærer disiplin.

Høflighet

Du er høflig mot dine instruktører og takker dem for at du blir instruert, trent av dem og for at instruktøren vil bruke sin tid på å trene deg. Du er også høflig mot dine medelever for at du får trene med dem og lære nye ting sammen med dem. Du bukker til dojangen (treningshall), instruktørene dine og medelevene dine. Dette er for å vise høflighet og respekt ovenfor dem.

Er du bare høflig med andre så er de høflig tilbake mot deg også.

Ærlighet

Du er ærlig mot instruktøren din og sier ting som det er, men også til medelevene dine. Men du må også være ærlig mot deg selv. 

Tenk litt over det: Instruktøren ber deg om å gjøre en teknikk hvor du må bruke hoften din for å få nok kraft til å kunne utføre blokkeringen. Du synes denne hoftebevegelsen er litt vanskelig så du setter bare ut blokkeringen så instruktøren tror at du gjorde det riktig. 

Men hvem er det du egentlig lurer? Instruktøren eller deg selv? 

Ved at du ikke er ærlig mot deg selv og ikke på øver på den vanskelige bevegelsen så lurer du bare deg selv. Da vil du jo aldri lære den. Du kan sette ut armen gang etter gang, men aldri bli bedre. Med en gang du aksepterer at det er vanskelig og du begynner å trene på bevegelsen litt etter litt, så går det av seg selv. Og du blir bedre for hver gang. 

Dette gjelder ikke bare i treningshallen ved teknikker eller uttøying, men i hverdagen generelt. Uærlighet slår alltid tilbake på deg selv.

Selvkontroll

Du som taekwondo elev skal vite når du skal bruke full kraft, og når du må være forsiktig med styrken. Det du lærer er farlig! Dette er spesielt når du går frikamp eller gjør teknikker mot andre. Går du med andre så skal vite at du skal tilpasse kraften slik at du ikke skader den du går med.

Du skal alltid ha kontroll over teknikkene som du gjør, men også over tankene dine. Du skal vite at selv om du lærer å sloss så er det å unngå kamp det viktigste du lærer. 

Standheftighet

Vi gir oss ikke fort, men forsøker igjen og igjen, for å komme et skritt nærmere målet.

I taekwondo møter vi teknikker av økende vanskelighetsgrad, og vi trenger standheftighet når du skal lære dem. Forsøk å ikke gi opp, er taekwondos budskap til utøverne.

Det gjelder også andre mål vi setter oss i livet.

Ukuelig ånd

Du skal ha mot til å kjempe for det du tror på. Uansett hvor dårlig sjanse du har. Ingen skal dominere deg og du skal alltid gi din fulle innsats både på treningene og i livet generelt.

Do (filosofi)

Do handler blant annet om den filosofiske måten å leve på. Fra gammelt av legger taekwondo stor vekt på mental og åndelig utvikling.

Den koreanske kulturen er åndelig svært influert av buddhismen, og påvirket av organisasjonen Hwarang-do. Tidligere hadde de militær undervisning for adelig ungdom. Deres ære bestod hovedsakelig av lojalitet mot nasjonen, respekt for foreldre, tapperhet på slagmarken, og å unngå unødig vold og drap. Krigerne ble undervist i kampkunst, filosofi og religion.

Gjennom trening av taekwondo, er den ultimate elev en person som kan leve i harmoni med universet. Det å vite forskjell mellom rett og galt kan ofte være en utfordring, men taekwondo bidrar til å skape en god moral og god oppførsel. Det vil også hjelpe elevene til å kvitte seg med egoisme og voldelige holdninger. Det å finne ut om hvordan man skal leve og finne balansen mellom yin og yang, er en elevs ultimate livsstil. Det må være balanse mellom yin og yang for at man skal kunne leve i harmoni. Bilde 1 viser hvordan Yin og Yang er satt sammen.

En elev tenker over betydningen av den filosofiske og åndelige delen av taekwondo, så vel som den fysiske delen. Eleven lærer også ansvar og ærlighet for å kunne være i harmoni med samfunnet.

En ekte taekwondo utøver skal alltid vite hvordan en skal oppføre seg i alle situasjoner. Det er slike mennesker taekwondo vil forbindes med. Respekt, ydmykhet og en sterk følelse for moral er også viktige elementer en taekwondo utøver må lære seg. I taekwondo legges det svært stor vekt på respekt. Det er respekt som holder forholdet mellom elev og master ved like. 

Om en elev ikke viser respekt for sin mester eller medelever, vil vedkommende heller ikke være velkommen for å trene.